Onze regionale telers

Kwekerij Mulders

Familiebedrijf Mulders is geëvolueerd van aardbeien en augurken in volle grond – destijds op poten gezet door onze grootouders – naar tomaten in serreteelt. Eerst met losse tomaten en nu met trostomaten. Toon Mulders en Liesbeth Van de Pol namen het bedrijf over en bouwden het uit tot wat het nu is. De hele bedrijfsvoering werd (sinds 2003) volledig afgestemd op de trostomaat. Inmiddels bestaan de duurzaam geteelde producten niet alleen meer uit tros-en snoeptomaten maar ook uit heerlijke blauwe bessen.

Mertens Hal

Graag stellen wij ons even voor… Tom en Jacqueline, samen met onze kids Niel, Mats en Guus…

Wij zijn jonge landbouwers, die 3 jaar geleden, de sprong gezet hebben om blauwe bessen te produceren. 2017 was ons eerste productiejaar, waarbij we in een gesloten ‘koude kas’, in potten blauwe bessen produceren.. Dit was voor ons een leuke opstap, om bijkomend in 2018 een ‘buiten-plantage’ op te starten. Vandaag oogsten wij vanaf einde mei tot en met eind september, bessen, afwisselend tussen binnen en buiten, 11 verschillende variëteiten, Dus voor elke smaak wat wils…

’t Gijsbemdenhof

In 1992 zijn we begonnen met het telen van komkommers in verwarmde serre’s. In onze zoektocht naar diversificatie zijn we in 2011 gestart met het telen van snackkomkommertjes op zeer kleine schaal. Omwille van torenhoge energieprijzen zijn we de laatste jaren echter meer en meer op zoek naar minder energiebehoevende teelten. Dit heeft geleid tot de aanplant van kiwibessen in 2013 en een eerste perceel blauwe bessen onder plastiek tunnels in 2015, de teelt van blauwe bessen hebben we ondertussen verder uitgebreid tot 6 ha aanplanting. De combinatie van deze verschillende teelten is niet altijd evident, maar deze afwisseling maakt ons werk juist boeiend. Deze verscheidenheid vraagt wel een strakke planning. De zomermaanden zijn het drukst, aangezien dan alle teelten op hun piek zijn wat betreft de oogst.

Dirk Vinckx

Een familiebedrijf met fundamenten. Dirk Vinckx en Leen Cools zijn jonge tuinbouwers, opgegroeid bij ouders met vele decennia ervaring substraatteelt aardbeien en sierteelt/tuinaanleg. Naast de boeiende job als teeltbegeleider aardbei, werd in 2015 gestart met de teelt van lekkere blauwe bessen, kleinschalig en in bijberoep. Momenteel wordt zo’n 0,5ha beteeld met verschillende rassen om te oogsten van juni tot september.

Met de doelstelling de teelt meer te intensiveren, werd gekozen om te telen in potten. Plantdichtheden kunnen gemakkelijk aangepast worden. Aanpassingen in de teeltplanning zijn op korte termijn realiseerbaar door potten te veranderen van teeltsysteem. Maar ook watergift en bemesting zijn beter stuurbaar en dus ook nauwkeuriger en meer milieubewust. Voor de gewasbescherming wordt eerst uitgebreid gemonitord en geïntegreerd gecorrigeerd indien absoluut noodzakelijk.

Alles wordt onder bescherming geteeld om voldoende teeltzekerheid te garanderen. Dit maakt het ook mogelijk om eventueel het seizoen te vervroegen of verlengen. Al het regenwater wordt opgevangen en benut voor irrigatie en fertigatie. Voor de bestuiving wordt gewerkt met hommels en natuurlijke bestuivers. Rond de percelen zijn dan ook verschillende bloeiende hagen aangeplant om de ‘bezige bij’ gedurende de hele zomer werkzaam te houden.